Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Wespen

Het verdelgen van wespen, die een gevaar opleveren voor de bevolking, is ook één van de opdrachten voor de brandweer. Als u zelf melding wil maken van een wespennest, contacteer iemand van ons brandweerkorps via de contactpagina. Zo snel als mogelijk komt de ploeg met weekdienst de wespen verdelgen.

Voor het verdelgen van een wespennest zal een retributie van 40 euro worden aangerekend. U hoeft dit niet te betalen aan de ploeg die de verdelging doet, u ontvangt hiervoor een factuur. Indien het nest niet volledig verdelgd werd, zal bij een tweede noodzakelijk bezoek, geen retributie worden aangerekend.

Tijdens de zomermaanden kunnen er echter heel wat oproepen zijn voor het verwijderen van nesten. Hierbij worden dan ook alle adressen systematisch afgewerkt. Soms gaat de verdelging snel, andere nesten zijn soms moeilijk bereikbaar. Daarom willen we ook rekenen op uw begrip en geduld.

 

Wespen, bijen, hommels en zweefvliegen. Eén pot nat...

Toch niet... bijen en hommels zijn beschermde diersoorten. Daarom kunnen we deze nesten niet verdelgen. Indien een bijennest moet verwijderd worden doen we een beroep op een imker.

Hoe zie ik het verschil tussen een wesp, hommel, zweefvlieg of een bij?

De wesp:

De wesp heeft een onbehaard lijf, is zwart en geel gestreept. Er is een heel smalle verbinding tussen het achterlijf en het borststuk. De angel, waarmee de wesp venijnig kan steken, hangt onderaan het achterlijf.

De bij:

Bijen zijn sterk behaard en lijken hierdoor vaak ook dikker dan wespen. Door deze beharing is de scheiding tussen het achterlijf en het borststuk veel minder duidelijk. De angel bevindt zich ook onderaan het achterlijf en breekt af wanneer een bij steekt.

De hommel

De hommels zijn de grootste en dikste van de vier. Ook zijn ze sterk behaard en vliegen ze rond met een zwaar zoemend geluid. Enkel de vrouwlijke hommels zijn in staat om te steken. De angel breekt niet af na de steek.

De zweefvlieg

De zweefvlieg aapt zoveel mogelijk de wesp na. Daarom dat deze vaak moeilijk uit elkaar te houden zijn. Nochtans is een zweefvlieg volkomen ongevaarlijk. Je kan ze herkennen doordat deze doorgaans veel kleiner zijn dan een wesp.

wesp bij zweefvlieg

Wespen zijn vaak veel agressiever dan bijen en komen vooral op zoete stoffen zoals limonade, snoep,... af. Vermijd dus dat deze geuren zich verspreiden door altijd alles goed af te dekken.

De nesten van een wesp worden gebouwd in kieren en spleten van muren, daken,... maar kunnen zich ook hangend aan een tak of onder de grond bevinden. Je kan ze herkennen doordat ze gemaakt zijn uit een soort papierachtige stof gemaakt van plantenvezels en hout.

Bijen zijn veel rustiger dan wespen. Deze insecten zijn verzamelaars van nectar uit bloemen en worden veel minder sterk aangetrokken door de zoete geuren van limonade.

Bijen zijn zeer nuttige dieren. Ze zorgen voor de verspreiding van stuifmeelkorrels. Hierdoor hebben bloemen een veel grotere kans op bevruchting en voortplanting. Een imker houdt bijen om de nectar te verzamelen en hiervan honing te maken.

   

 

piba
weg
vrachtwagen